Om hur lokalbefolkning i Burundi kom i kontakt med Eezer och började bygga MC-ambulanser för att minska mödradödligheten. André Misago berättar hur det hela startade.
Andre Misago är 36 år och bor i Bujumbura med fru och två barn. Han jobbar som revisor åt CEPBU (Community of Pentecostal Churches in Burundi) som arbetar med utveckling inom hälsa, jordbruk och utbildning. Han kom i kontakt med Eezers eldsjäl Lars Klingsbo när Lars var i Burundi som biståndsarbetare på PMU (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete). André berättar att Lars lärde honom hur man pratar för de fattiga. Under besöket berättade Lars om mc-ambulanserna och ett intresse väcktes hos André. Han såg ett stort behov av MC-ambulanserna!
I oktober förra året åkte Lars Klingsbo tillsammans med Elvis Osaretin Idoni och Richard Lundgren från Lundgren Smide till Burundi. Uppdraget för veckan var att montera vagnar på plats och att utbilda lokal befolkning i att göra det. Vagnarna skulle sedan levereras till två kliniker. Delarna till vagnarna hade tillverkats i Lundgrens smidesverkstad som gänget tog med sig i platta paket på planet ner. Med sig hade de en svets och diverse verktyg. På plats träffade de André som berättar om deras möte:
“My first thought about MC-ambulance cars was just to build it. Lars has encouraged me to try to build an Eezer ambulance wagon in giving me some of the needed tools for beginning. My first meeting with Elvis and Richard was benefit for me because their work has created something important in my life. They have showed me in summarize how to weld, to drill and grinding. When Elvis and Richard learned me how to build an ambulance wagon it worked very well. It was easy because everything which is done in love must be easy and possible”.
André fortsätter: “Now I am building one for test. I am trying to build an ambulance wagon as shown on the picture above. Now it stays the suspensions, roofing an other parts. Our driver Abel help me in assembling the materials and in welding it. We have not a workshop”.
André bygger nu vagnar på sin fritid och köper in det material som han behöver. Tanken är att vagnarna ska kunna tillverkas lokalt. Vagnen i sig är en enkel konstruktion som består av reservdelar som är lätta att få tag i på plats. Materialet kommer till största del från den inhemska marknaden. Hjul och fjädring kommer från en TVS motorcykel som är en av de vanligaste motorcyklarna i Afrika. Stålet köps på plats och sitsen sys på plats. Drag och dragkrok importeras i dagsläget från Sverige.
André om fortsättningen: “For making Eezer to grow, I need to be trained proffesionally in welding and having the sufficient tools. I need also the shockabsorbers, wheels, tyres in order to build and get out the ambulances.”
Lars, Elvis och Richard är hoppfulla om att kunna tillverka mc-ambulansvagnar på plats i Burundi. Planen är att åka till Burundi igen under 2019 för att fortsätta utbilda André m.fl. Behovet av vagnarna är extremt stort. Målet är att kunna att bygga 100 ekipage på plats.
Fortsättning följer….
Fakta
Mödradödligheten är stor i många delar av världen. I Kenya dör 400 av 100 000 mödrar i samband med graviditeten, samma siffra i Sverige är 4. FN:s mål är att mödradödligheten i världen ska minskas till 70 dödsfall per 100 00 förlossningar till 2030.
Eezer Initiativet är ett svenskt nätverk av individer, organisationer och företag som aktivt samarbetar för minskad mödradödlighet på den afrikanska landsbygden. Det saknas ofta transportmedel till sjukvården och det försöker Eezer lösa med hjälp av mc-baserade sjuktransporter. Dessa mc-ambulansvagnar ska klara den svårframkomliga terrängen på den afrikanska landsbygden. MC-vagnarna har tagits fram i samarbete med företagen Industriverktyg, Lundgren Smide och Devex Mekatronik. Målet är att konstruktionen ska vara enkel att tillverka lokalt.
I dag rullar flera mc-ambulanser i bland annat Kenya och Tanzania redo för att snabbt transportera gravida kvinnor till närmaste klinik när det är dags att föda. Målet i pilotfasen 2017-2018 är att leverera 30 ekipage i Kenya, Tanzania, Uganda, Burundi och Kongo. Baserat på de erfarenheterna är målet i fas två att tillverka ytterligare 300 ekipage. Förutom att rädda liv finns målet att ska skapa arbetstillfällen.
Finansieringen av projektet sker dels genom frivilliga insatser av både enskilda och företag, dels genom gåvor, månadsgivare och företagssponsring. För de som vill engagera sig i Eezers arbete ordnas resor där man får se och uppleva verksamheten på plats. Man kan välja att åka motorcykel eller bil.
För mer information om Eezer, gå in på www.eezer.org
*******************************************************************
Vi på Lundgrens kan erbjuda det mesta inom stål-, glas- och smideskonstruktioner. Vi har över 65 års erfarenhet och brett branschkunnande och kan därför erbjuda de bästa lösningarna allt efter dina behov. Vi har en fullt utrustad verkstad i Sundbyberg och vi kan ge bra och snabb service. I dag arbetar över 50 personer på Lundgrens, 40 skickliga smeder & montörer och 14 projektledare. Våra affärsområden är smide, glas- och metallpartier, inredning och byggservice.
Vill du veta mer om oss? Besök lundgrenab.se för mer information eller läs våra månadsbrev.
Du kan också följa oss på våra sociala medier:
Besök oss också på vårt Google+ konto -> Lundgren AB lokaltillverkning mc-ambulanser i Burundi
Hör gärna av dig om du vill ha ett kostnadsfritt förslag. Du kan skicka din förfrågan till anbud@smide.com eller fylla i följande formulär https://www.lundgrenab.se/kontakt/. Vill du prata med någon av våra projektledare kan du ringa oss på 08-684 118 00.