Före första användningen – så gör du – steg för steg

Före första användningen ska du handdiska stålet med varmt vatten och diskborste eller tvättsvamp. Det går bra att använda ett milt diskmedel vid första rengöringen. När du är färdig torkar du bak/pizzastålet helt torrt med hjälp av en trasa. Smörj sedan in stålet med ett tunt lager matolja som du fördelar jämnt med handen. Du kan använda exempelvis rapsolja eller solrosolja. Det är viktigt att du torkar av överbliven olja med en mjuk luddfri trasa eller hushållspapper.  Sedan värmer du bak/pizzastålet i ugnen i 60-90 min på maxeffekt.

Du är nu färdig med stegen före första användningen. Ditt bak/pizzastål är nu redo för att användas! 

Före första anvädning
olja in bak/pizzastålet

TIPS

  • Endast handdisk rekommenderas.
  • Låt inte bak/pizzastålet självtorka eftersom det finns risk att rost bildas.
  • Olja in ditt stål vid behov. 
  • För ett bättre rost- och smutsskydd kan det vara bra att underhålla och bränna in ditt bak/pizzastål med jämna mellanrum d.v.s. samma behandling som du gör före första gången du använder ditt stål.
  • Stålet kommer att ändra färg vid användande och få en ny fin ytfärg.
  • Ditt stål kan ha små repor (från tillverkningen) och fler kommer det att bli när du använder det.