Bakstålet fungerar utmärkt för bakning av bland annat surdegsbröd. Ett bakstål som hjälper till att hålla värmen i ugnen bättre. För att få en schysst resning på brödet behövs en hel del undervärme och där kommer ett bakstål väl till pass.
Lär dig baka surdegsbröd med bagare Wilson
Jesper Wilson är professionell hantverksbagare på Babettes Bageri i Linköping. Wilson letade efter ett bakstål av god kvalité och till ett trevligt pris och hittade till slut vårt pizza/bakstål. Wilson använder det när han bakar surdegslimpor och bagels. Han tycker att det är ett mycket prisvärt och bra stål som passar standardugnar och håller god kvalitet! På hans instagram-konto bagare.wilson gör han inlägg om hur man gör sin ugn hemma till en bageriugn eller i alla fall efterlikna en så gått det går med värme och ånga. Här delar han med sig tips och trix hur du får till ett bra surdegsbröd hemma.
Varför bakstål?
En professionell ugn har en liten lucka och ett stort ugnsutrymme. I en vanlig hemmaugn är ugnsluckan stor i förhållande till ugnen och det gör att man släpper ut mycket värme när man öppnar luckan. En vanlig hemmaugn orkar därför inte riktigt med att baka av ett eller flera surdegsbröd eftersom ugnen inte håller värmen lika bra. Då kan man använda sig av ett bakstål som hjälper till att hålla värmen i ugnen bättre. Stålet lagrar en hel del värme och är även bättre på att leda värme i förhållande till exempelvis en sten. Det fungerar därför mycket bra att baka både bröd och pizza med hjälp av pizza/bakstålet.
För att få en schysst resning på brödet behövs en hel del undervärme och där kommer ett bakstål väl till pass. Med stålet får brödet en skjuts uppåt i början av bakningen och får även en fin skorpa när det får mycket värme underifrån. Det kyls inte heller ned av den kylskåpskalla degen som en vanlig plåt lätt kan göra. Pizza/bakstålet lagrar nämligen en hel del värme och hjälper också till att hålla en jämnare temperatur i ugnen.
Hög värme och ånga är saker som är viktiga när du bakar surdegsbröd!
Bagare Wilsons setup:
- Två bakstål
- Stenar avsedda för hög värme
- En sprayflaska med lite extra tryck i.
Varför två stål?
Wilson har två stål för att han ska få både den färg och resning som han är ute efter. Ett stål som bara lagrar värme och ett som han bakar av brödet på. Du kan också använda ett bak/pizzastål vid bakning.
Såhär gräddar du
Wilson förvärmer oftast stålet på 260 c° i en timma. Han tycker att det är bra att få lite ånga så att brödet inte bildar en skorpa direkt utan får chansen att expandera. Att det är varmt och fuktigt är nämligen grejen när man bakar surdegsbröd! Ett väl uppvärmt bakstål ger värme åt brödet direkt och ger det en skjuts uppåt. Ångan som finns där i början av gräddningen förhindrar brödet från att knyta sig och bilda en skorpa. Om ugnsutrymmet är torrt och varmt knyter sig skorpan och brödet förhindras då från att blomma ut. Ångan leder också värme bättre än luft och hjälper även till med resningen av brödet.
När bagare Wilson börjar grädda brödet skjutsar han in det och häller kokande vatten över stenarna. Sedan sprayar han både bröd och stål med sprayflaskan och stänger snabbt luckan. Boom! När han häller vatten i ugnen och/eller sprayar vatten på brödet och inne i ugnen blir brödets skorpa knaprig och god!
Hur lång tid tar gräddningen?
Baka ditt surdegsbröd på 240 c° i 45-50 minuter.
Tips på hur du lyckas
När du bakar surdegsbröd är hög värme och ånga två viktiga saker för att du ska få till en bra gräddning. Ett bakstål kommer då väl till pass för att få den undervärme som behövs och för att lagra värme i ugnen.
Ta del av bagare Wilsons tips och trix
Följ bagare_wilson på instagram för fler tips. Där kan du också ställa frågor till honom. Han besvarar frågor från hemmabagare om allt möjligt inom bakning och bageri. Wilson lär dig baka goda, fina och luftiga surdegslimpor, bagels och annat gott!